Η ΒΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

2014-09-12 15:04

 Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θεώρησα απαραίτητο να αναφερθούμε σε ενα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τη σχολική κοινωνία. Γνωστό ως " bullying" ή ως σχολική βία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και σε όλο τον κόσμο! Κυρίως αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών. Οι μορφές που παρουσιάζεται ειναι λεκτικός εκφοβισμός, κοινωνικός εκφοβισμός, σωματικός εκφοβισμός καθως και ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρέασει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαδικάσια της μάθησης. 

Πώς διαπιστώνουμε τα παιδιά που έχουν δεχτεί σχολική βία?

Τα παιδιά που γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού αρχικά νοιώθουν φόβο, απόγνωση και συχνά παρουσιάζουν τάσεις φυγής.

Αισθάνονται ότι απειλούνται, τρομάζουν κι αρνούνται να πάνε σχολείο-με συμπτώματα σχολικής φοβίας.

Μπορεί να γίνουν επιθετικά και νευρικά!

 Οι γονείς στην αρχή δεν μπορούν να το αντιληφθούν, πιστεύοντας πως είναι φυσιολογικές αντιδράσεις της εφηβικής ηλικίας! Σε αυτό το σημείο όμως κρίνεται απαραίτητο οι γονείς αν δεν μπορέσουν να συζητήσουν με τα παιδιά τους να επικοινωνίσουν με το διδακτικό προσωπικό του σχολείου! Το παιδί πρέπει να νοιώσει ότι έχει στο πλάι του τους γονείς του και το σχολείο!

Αντιμετώπιση:

Κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας φέρει ευθύνη στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

1) Ενημέρωση από το ίδιο το σχολείο προς τους μαθητές για τη βία στα σχολεία.

2)Ευαισθητοποίηση και συνεργασία γονέων και δασκάλων, προκειμένου να σταματήσει έγκαιρα η ενδοσχολική βία.

3) Αν ένα παιδί ή ομάδα παιδιών γίνει αντιληπτό ότι εκφοβίζει/ουν ένα μαθητή ή μαθητές να οδηγείται στον διευθυντή και να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με μεγαλή προσοχή και όχι να καταφεύγουμε στην απλή τιμωρία!

4) Οι γονείς να παρέχουν στο παιδί ουσιαστική υποστήριξη κι όχι να το κατακρίνουν!

5) Ακόμη μια λύση είναι η συνεργασία με ευρύτερους κοινωνικούς φορείς για αποτελεσματικότερη πρόληψη κι αντιμετώπιση του φαινομένου. ( Ε.Ψ.Υ.Π.Ε ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ)  www. antibyllyingnetwork.gr

Μαρία Πετ. Στεργίου